ESVet


Sládkovičova 2, Galanta

+421 905 502 532
veterina.esvet@gmail.com
Po-Pi 9.00-12.00 14.00-18.00
Sob. 9.00-12.00


Zubný kameň môjho psa - čo s ním ?

16.04.2015 21:14

Možnosti preventívneho ošetrovania chrupu s cielom obmedziť tvorbu zubného kameňa u psov

 

Princíp tvorby zubného kameňa: Po najedení sa podobne ako u ľudí , aj u zvierat usadí na zuboch zubný plak (zvyšky potravy zmiešane so slinami). Po určitom čase plak začína mineralizovať a premieňať sa na zubný kameň.

Základy prevencie :Premena plaku v zubný kameň začína byť výraznejšia zhruba po 24 hodínách. Z tohto dôvodu je odporúčané preventívne opatrenia vykonávať približne každých 24 h. Takto vieme najefektívnejšie obmedziť tvorbe samotného zubného kameňa. Preventívne ošetrenie chrupu by malo byť zamerané hlavne na odstraňovanie usadeného plaku, nie na odstránenie zubného kameňa. Základom na dosiahnutie žiadaného efektu je pravidelnosť v ošetrovaní. Napriek svedomitému prístupu k prevencii tvorby zubného plaku , tvorbu zubného kameňa úplne nezastavíme. Vieme však v značnej miere znížiť jeho množstvo a tým pádom odialiť ošetrenie chrupu v narkóze u veterinára. Samotný zubný kameň je možné odstrániť len mechanicky pomocu špecialnej škrabky alebo veterinárneho ultrazvuku v narkóze.

1.Hlavné možnosti prevencie

a) Mechanické čistenie zubov kefkou a pastou - denne z každej strany, podobne ako to človek robí u seba. Psy si na tento úkon veľakrát ťažko zvykajú , z tohto dôvodu je dobré privykať ich na čistenie zubov už od mladosti.

b) Použitie enzymatických pást - denne, pasty umožňujú pohodlnú aplikáciu dokonca aj pomocou prsta. Stačí ich natrieť na zuby z vonkajšej strany a účinkujú v celej ústnej dutine. Odstraňujú plak pomocou enzýmov.

Odporúčam tieto ošetrenia vykonávať ½ h až hodinu po jedle a po ošetrení aspoň 12 h neumožniť prístup k jedlu - aby sa čo najviac obmedzilo premene plaku v zubný kameň.

2.Doplnkové možnosti prevencie

a) Používanie špecíálneho prídavku do pitnej vody - má podobný efekt ako enzymatické pasty. Týmto spôsosobom si Váš pes pri každom napití prepláchne ústnu dutinu. Nevýhodou môže byť chuť, ktorá nemusí vyhovovať každému jedincovi. Je dobré vyskúšať si podávanie viacerých prípravkov na vzorkách. Odporúča sa vodu s prídavkom meniť každých 24 h.

b) Podávanie dentálnych tyčiniek - v pravidelných intervaloch .Tyčinky konzistenciou aj zložením pomáhajú čistiť zuby hlavne mechanicky, niektoré však znižujú aj množstvo voľného vápníka v ústnej dutine – tým je zamedzené jeho využite na tvorbu kameňa .

c) Krmenie špeciálnymi granulami- jedná sa o plnohodnotnú stravu z dietetického hladiska, ale svojou špenciálnou konzistenciou a zložením granule pôsobia podobne ako dentálne tyčinky.

U väčších plemien môže pomôcť aj podávanie väčších kostí na okusávanie (napr.hovedzia,bravčová stehenná kosť) ideálne v 2-3 týždňových intervaloch,minimálne 3-4x do roka. Treba však dávať pozor, aby pes neprehltol kosť vo veľkých kusoch, ale doslova sa s ňou pohral. Len vtedy to bude mať žiadúci efekt na zuby a nehrozí riziko komplikácií zo strany tráviaceho traktu. Pri okusávaní sa može objaviť krv z ďasien, ale to je normálny jav a zastaví sa spontánne.

U mänších plemien je ideálne začať preventívne ošetrovať chrup už v mladom veku najneskôr však po odstránení zubného kameňa a preleštení zubov. Vtedy je zub najviac čistý a s minimálnymi ryhami po ošetrení

Osobne v prvom rade odporúčam využívanie najmä hlavných možností preventívneho ošetrenia. Keď to však nepôjde inak, treba využiť aj doplnkové možnosti, alebo ich kombináciu.

Všetky prípravky na preventínvu ochranu chrupu je možné zakúpiť v našej ambulancii.

 

Esvet Team