ESVet


Sládkovičova 2, Galanta

+421 905 502 532
veterina.esvet@gmail.com
Po-Pi 9.00-12.00 14.00-18.00
Sob. 9.00-12.00


Letná nástraha- PREHRIATIE !!!!

18.09.2015 11:44

Povedzme si teraz niečo o hlavnej letnej nástrahe a to o vysokých teplotách,suchom počasí a ich vplyvu na zvieratá.Hlavne, načo dávať pozor v tomto období.  

V letných horúčavách pre všetky zvieratá platia v zásade tie isté opatrenia, ktoré nám ľuďom odporúčajú lekári. Zhrnuto povedané, treba im zabezpečiť:

  • chládok počas celého dňa
  • stály prístup k čerstvej vode. 

Vodu je nutné vymienať aj 3-4 krát za deň, hlavne v prípade, že zviera je len vonku na dvore. V priemere by zviera malo vypiť denne 30-60 ml vody na kilogram živej váhy. Potreba tekutím je ovplyvnená aj typom stravy ( suchá alebo šťavnatá ).

Dlhodobejší pobyt na priamom slnku zvieratám vôbec neprospieva, ak nemájú zvieratá na dvore dostatok tienistých miest ,    treba ich pustiť aspoň do garáže alebo do pivnice.

 

                  Mačky všeobecne lepšie znášajú horúčavy .

Jednak je to tým , že v mnohých domácnostiach sú už držané v dome, v byte, kde majú dostatočnú ochranu proti extrémnym teplotám. Na druhej starne vonkajším mačkám ich volnejší a menej obmedzený pohyb dovoľuje vyhladať vhodné útočisko a  chladnejšie miesta.

Napriek tomu im treba rozmiesniť nádoby s tekutinami na rôznych miestach bytu, alebo dvora, aby mali vždy prístup k čerstvej vode.


 

                                     U psov je to trochu inak .

Už len samotná plemenná prislušnosť može predisponovať na rozdielnu schopnosť znášať vysoké teploty . Najviac ohrozené plemená pri vysokých teplotách sú brachycefalické plemená (so stlačeným, skráteným nosom) napr. mops, bulldog , ale aj väčšie molossoidné plemená (napr. bordeauxska doga).

 Dokonca aj typ srsti má vplyv na znášanlivosť extremnych teplôt . Tmavé a dlhosrsté psy viac trpia teplom. Hoci na druhej strane dlhá srsť chráni psa proti priamemu vplyvu slnka. U takýchto psov je však dôležité srsť udržiavať v takom stave , aby čo najviac spĺňala svoju funkciu.

Počas horúcich letných dní možete okrem pravidelnej výmeny vody v miske , zabezpečiť osvieženie aj ochladením vo vode alebo navlhčením srsti. Nedoporučujeme však šokovú terapiu , teda hodenie psa do bazénu a pod. Ďalšou z možností , je zakryť ich mokrou handrou na pár minút.

Je dobré, keď majú prístup aj k chladnejším povrchom ako je napr. betón, dlažba v tieni, príp. mokrá tráva kde sa môžu tiež ochladiť. Dlchšie prechádzky absolvujte v skorých ranných a neskorších večerných hodinách. Cez deň je potrebné obmedziť prechádzky na minimum. Prepravu v aute tiež realizujte v podobných časoch.

V žiadnom prípade nenechávajte zviera zavreté v aute , ani na krátky čas!

V najväčších teplotách sa treba vyvarovať aj zvýšenej fyzickej aktivite . Napr. behanie psa pri bicykli považujeme za veľmi zlý nápad . Jednak sa v teple znižuje výdrž zvieraťa a  keď to majiteľ neodhadne, môže dôjsť až ku kolapsu. Ďalším rizikom je rozhorúčený povrch cesty. Taký horúci asfalt môže vážne poráňať vankúšiky na labkách s dhlodobým nepríjemným hojením.

Typické príznaky prehriatia sú: nevládnosť, apatia, zrýchlené dýchanie s roztvorenou papuľou, s výrazne vyplazeným jazykom, spenené sliny okolo úst, pyskot alebo chrčanie pri dýchaní. V počiatočnej fáze sú sliznice, ďasná v ústnej dutine a očné spojivky výrazne červené. V pokročilejšom štádiu sú sliznice bledé až fialové, spolu s jazykom. Keď spozorujete tieto príznaky, treba čím skôr začať opatrne ochladzovať zviera, zabezpečiť prísun vody a čerstvého chladnejšieho vzduchu,  zavolať veterinárovi a dohodnúť si ďalší postup.

Pevne dúfam, že naše informácie Vám pomôžu a nebudeme musieť ošetrovať práve vášho miáčika s prehriatím.

 

ESVet team

Foto:zdroj internet